Голяма форма за печене на пай или пица
Голяма форма за печене на пай или пица
Форма за печене на пай, киш и тарт с подвижно дъно.
Вълнообразният ръб на съда придава интересна и красива форма на всичко приготвено в него.
- Не залепващо покритие.
- Може да използва във фурна и фризер.
- Диаметър: 28 см
Киш "Лорен"
За тестото:250 г брашно120 г масло½ ч.л. сол1 жълтъкграхови зърнаЗа плънката:150 мл квасена сметана3 яйца1 жълтък1 щипка настъргано индийско орехчечерен пиперсол200 г настърган кашкавалЗамесва се гладко тесто от посоченото количество брашно, нарязаното на парчета масло, малко сол, един жълтък и 2 с.л. вода. Тестото се оформя на топка, завива се във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
Дъното на формата се намазва с масло. Тестото се разточва на тънко руло върху поръсената с брашно работна повърхност и се разстила във формата, като по стените се прави ръб. Блатът се надупчва на няколко места с вилица. Отгоре се слага хартия за печене и се нареждат сухи грахови зърна. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 12 минути, след което грахът и хартията се отстраняват. При това т.нар. „сляпо печене” се постига частично изпичане на вътрешността на блата. След това блатът се пече още 45 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.
За плънката сметаната се разбърква с яйцата, жълтъка, индийското орехче, черния пипер и солта. Сиренето се настъргва върху блата и отгоре се залива с яйчената сметана.
Кишът се пече 25-30 минути.